​Tava terrine din inox vs tava terrine din fonta

Terrinele sunt feluri de mancare delicioase, servite drept startere, dar si deserturi. Nenumaratele retete ce circula pe internet, certifica faptul ca este un produs la mare cautare, aratand faptul ca posibilitatile sunt nelimitate, fie ca vorbim de preparate pe baza de carne, produse vegetariene sau deserturi.

Tavile terrine folosite pentru aceste tipuri de preparate, sunt prevazute cu capac pentru o coacere uniforma si pastrarea alimentelor calde timp indelungat, iar materialele de fabricatie pentru aceste tavi sunt de 2 feluri: din inox si din fonta.

Ca sa poti sa faci alegerea corecta in privinta unei astfel de tavi, ne-am gandit sa-ti facem o lista comparativa intre cele 2 materiale, pentru ca tu te informezi corect cu privire la avantajele si dezavantajele fiecarui material in parte:

1. Tava terrine din inox

 

 

 

tava terrine inox

Tavile terrine din inox sunt preponderent folosite in industria HoReCa pentru faptul ca nu modifica gustul alimentelor, sunt usor de curatat si mult mai ieftine decat alte materiale existente pe piata si aprobate de normele din industrie. Cu toate acestea, comparativ cu alte materiale, la inox trebuie sa acorzi o atentie deosebita cand vine vorba de spalarea manuala a vaselor din inox, pentru ca exista riscul ca acestea sa fie zgariate. In schimb, acestea sunt pretabile spalarii la masina de spalat vase profesionala.

In ceea ce priveste rezistenta la coroziune, tavile terrine din inox sunt mai rezistente la coroziune fata de alte materiale, fara a fi nevoie de tratamente specifice executate permanent, cum este cazul fontei. Asadar, tavile terrine din inox sunt mult mai rezistente in timp, iar greutatea redusa, comparativ cu fonta, le face mult mai usor de manevrat.

2.Tava terrine din fonta

 

tava terrine fonta

 

In ceea ce priveste tavile terrine din fonta, acestea am putea spune ca se aseaza la polul opus fata de cele din inox. Asadar, tavile din fonta sunt mult mai grele, comparativ cu cele din inox, facand manevrarea acestora putin mai dificila, motiv pentru care creste si riscul de ciobire al acestora. Asta inseamna si o durata de folosire mult mai mica, comparativ cu inoxul.

In procesul de curatare, fonta este recomandata sa se spele manual, iar rezistenta la coroziune nu este asa mare precum inoxul, necesitand periodic un proces de ingrijire ce presupune tratament termic si ungere cu grasime.

Tavile din fonta reprezinta o investitie ,,pe viata” daca sunt tratate corespunzator, iar costul acestora este putin mai ridicat, comparativ cu inoxul. Avand in vedere ca munca in bucatarie necesita rapiditate si eficienta, o tava din fonta ingreuneaza procesul de gatire, comaprativ cu cele din inox, care faciliteaza munca in bucatarie, iar marele avantaj este acela ca se pot spala rapid in masina de spalat vase si nu necesita ingrijire periodica. De aceea, tavile din fonta sunt mult mai potrivite uzului casnic, unde primesc atentia si grija necesara pentru o intrebuintare indelungata.

Daca lucrezi intr-o bucatarie profesionala si ai nevoie de tavi terrine din inox, atunci Lancom este solutia ideala. Avem pentru tine gama completa de tavi terrine din inox cu capac, ce-ti asigura eficienta si rapiditatea in bucatarie.