Cât de eficent este gătitul pe plita cu inducție?

Gătitul pe plita cu inducție a devenit o tehnologie modernă de gătit, care castiga tot mai multi adepti. În afară de numeroasele sale avantaje, unul care iese în evidență este superioritatea sa în ceea ce privește eficiența energetică. Este aplaudat pe scară largă pentru încălzirea rapidă, precum și precizia în atingerea temperaturilor exacte.

La gătitul pe plita cu inducție, 85-90% din energia termică generată este utilizată pentru gătit. În comparație, cu o plita pe gaz sau electrica, unde doar 65-70% din căldură este utilizată pentru gătitul propriu-zis. Acest lucru face ca gătitul cu inducție să fie mult mai eficient din punct de vedere energetic.

plita cu inductie

 Cum funcționează gătitul cu inducție?

În timpul gătirii pe plita cu inducție, în comparație cu metodele convenționale de gătire, căldura este generată direct în vasul de gătit. Plita ceramică servește doar ca o suprafață pe care se pune un vas, nu transmite căldură. Generatorul (convertizor) transformă curentul alternativ de o frecvența de 50 Hz într-un curent care oscilează cu o frecvență de aproximativ 25000 Hz. Curentul de înalta frecvență, adus la o bobina de cupru, așanumitul ”inductor”, generează în aceasta un câmp magnetic alternativ. Acest fapt produce circulația electronilor în baza feromagnetică al vasului, și, prin urmare, încălzirea.

 

gatitul pe plita cu inductie

 

Eficiența nu se referă doar la ceea ce folosiți pentru a găti mâncarea, ci și la modul în care le folosim.

Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a vă asigura că gătitul cu plita cu inducție este mult mai eficient din punct de vedere energetic:

1. Păstrați vasele de aceeași dimensiune ca elementul de încălzire pentru a crește eficiența energetică.

2. Vasele ar trebui să aibă o bază plată pentru a ușura procesul de inducție. Asigurați-vă că baza este netedă.

3. Păstrați vasele curate. Suprafețele înnegrite sau murdare pot împiedica procesul gătitului, făcându-l mai puțin eficient.

4. Acordați ceva timp pentru ca mâncarea să fie gătită în propriul abur, oprindu-se cu câteva minute înainte de ora dorită.  Aceasta va ajuta la economisirea energiei.

5. Dacă este posibil, evitați tehnicile lungi de gătit. Alegeți metode de gătit mai rapide.

6. Folosiți o calitate bună a vaselor de gatit. Se recomanda folisirea vaselor special concepute pentru gatirea cu inductie: Tigaie tip wok, pentru inductie, Oala Antiaderenta AMT Gastroguss pentru  Inductie tigaie antiaderenta pentru inductie, etc.

 

vase pentru plite cu inductie

Gatitul rapid, cu rezultate de exceptie, nu mai este o provocare, acesta este posibil datorita celor mai performante echipamente pentru bucatarii profesionale pe care ti le punem la dispozitie! Cumpara acum o plita cu inductie profesionala si vei vedea cum echipamentele profesionale chiar fac diferenta intr-o bucatarie de top!