Plan de afaceri pentru cofetărie - care sunt etapele esențiale în deschiderea unei cofetării

Dacă vreți să vă exprimați creativitatea culinară în materie de dulciuri, prăjituri, torturi sau alte preparate asemănătoare, deschiderea unei cofetării reprezintă o idee excelentă. Deși aceste afaceri de servicii alimentare sunt relativ accesibile, ele prezintă anumite provocări. De la depunerea tuturor actelor până la dotarea și amenajarea spațiului, toți pașii necesită o planificare și o cercetare atentă. Prin urmare, redactarea unui plan de afaceri este un pas crucial în deschiderea unei cofetării. Acesta va servi drept fundație pentru toate operațiunile, stabilind scopurile și obiectivele business-ului. Citiți rândurile care urmează deoarece acest articol vă ghidează prin fiecare etapă a deschiderii unui laborator de cofetărie.  

1. Plan de afacere pentru cofetărie - acte și autorizații necesare 

plan de afaceri cofetarie

Primul pas în deschiderea unei astfel de unități trebuie să fie redactarea unui plan de afacere pentru cofetărie. Planul este o parte integrantă a demarării oricărui business deoarece stabilește ce tip de afacere veți deschide, cum va fi structurată, ce fel de produse vindeți, precum și amenajarea și dotarea spațiului cu echipamentele necesare. 

Industria serviciilor alimentare este puternic reglementată de către stat, așadar asigurați-vă că verificați legile și cerințele care se aplică noii afaceri. În planul de afacere al unei cofetării trebuie să includeți și aspectele legate de obținerea tuturor autorizațiilor și a actelor necesare desfășurării acestei activități. Chiar dacă plănuiți să deschideți o mică cofetărie cu vânzare la vitrină sau un laborator de cofetărie foarte mare cu mulți angajați, trebuie să respectați în principiu aceleași legi. 

În primul rând, pentru a funcționa legal trebuie să vă deschideți o firmă, să stabiliți un nume și să alegeți codul principal de activitate, dar și pe cele secundare. Cea mai importantă etapă este înregistrarea afacerii la Registrul Comerțului. Acest lucru se face prin depunerea câtorva acte, cum ar fi cel prin care se stabilește sediul social al firmei, deschiderea contului bancar, depunerea capitalului social si redactarea actului constitutiv al firmei. Toate documentele sunt depuse la Registrul Comerțului unde va trebui să alegeți și codul CAEN potrivit pentru activitatea dumneavoastră.  

Mai jos veți afla, de ce alte acte și autorizații aveți nevoie pentru deschiderea unei cofetării: 

  • Autorizație de funcționare de la primăria din zona în care este localizată cofetăria; 
  • Autorizația de funcționare din punct de vedere sanitar-veterinar (după depunerea documentației, un reprezentant va veni să verifice dacă sunt îndeplinite toate normele legale în ceea ce privește igiena curățenia și fluxul HACCP). 
  • Autorizație sanitară de funcționare;
  • Autorizație de mediu; 
  • Certificare de la Direcția de Sănătate Publică; 
  • Autorizație ISU (de funcționare din punct de vedere al prevenirii și stingerii incendiilor). 

 

De asemenea, în planul de afacere pentru o cofetărie trebuie să includeți și alte lucruri ce țin de funcționarea ulterioară, cum ar fi un contract cu o firmă de salubrizare, contract de dezinsecție și deratizare, neutralizarea deșeurilor alimentare și reciclare, analize de apă, medicina muncii pentru angajați sau SSM. 

2. Afacere cofetărie - dotarea și amenajarea spațiului

plan de afacere cofetarie

Deschiderea unei cofetării reprezintă o idee de business profitabil, cu o investiție inițială mai mică decât în cazul altor tipuri de afaceri. Indiferent că este vorba de o cofetărie cu laborator propriu sau un laborator care aprovizionează alți comercianți, această afacere are toate șansele de succes cu un plan bine pus la punct. Mai mult decât atât, business-ul nu este unul sezonier și poate avea vânzări mari pe tot parcursul anului, având în vedere cât de căutate sunt dulciurile, prăjiturile și torturile, cu diferite ocazii, cum ar fi zile de naștere, sărbători importante, nunți sau botezuri. În rândurile următoare, veți afla mai multe informații și sfaturi utile despre dotarea și amenajarea spațiului în acord cu legislația, dar și despre echipamentele necesare pentru buna desfășurare a activității. 

2.1. Plan de afaceri cofetărie - cum să amenajezi un spațiu funcțional? 

În România nu puteți deschide o afacere ce ține de alimentația publică la domiciliu, așa cum este posibil în alte țări. Prin urmare, o altă etapă importantă este găsirea unui spațiu adecvat. Iar acest lucru nu este deloc ușor, având în vedere că trebuie respectate o serie de reguli în ceea ce privește dotarea și poziționarea unor utilaje, astfel încât să fie garantată siguranța în tot fluxul producției. Acest lucru înseamnă că spațiul trebuie să respecte cerințele HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), care includ un set de reguli în ceea ce privește aprovizionarea cu materii prime, poziționarea utilajelor și a altor echipamente, menținerea igienei în acel spațiu sau livrarea produsului către consumator. Toate aceste reguli sunt menite să garanteze siguranța deplină în cadrul unității și buna desfășurare a întregii activități. 

Pe lângă aceste lucruri, dacă aveți și un punct de servire pentru clienți, trebuie să țineți cont de faptul că, spațiul trebuie să se afle într-o zonă populată, de preferință o locație centrală, pentru a vă bucura de vizibilitate și de o bună promovare. 

afacere cofetarie

Întregul plan de afaceri al unei cofetării trebuie să fie bine gândit atât în ceea ce privește amenajarea și designul interior, cât și în ceea ce privește spațiile folosite pentru curățare, depozitare, pregătire a alimentelor și servire. Dispunerea ideală depinde de foarte multe lucruri, dar toate secțiunile trebuie să beneficieze de un flux continuu pentru a asigura eficiența. Iată câteva sfaturi în acest sens:

  • În funcție de echipamentul și mobilierul de care veți avea nevoie, alegeți și modul de organizare al cofetăriei. Asigurați un flux eficient, astfel încât personalul să nu se lovească unul de altul sau să ocupe un alt spațiu de lucru din cauza unei amplasări greșite. Și în privința spațiului de servire trebuie să luați în considerare un design fluid pentru a vă asigura că clienții știu unde să meargă și unde pot găsi cu ușurință ceea ce caută. 
  • Odată ce ați configurat aspectul cofetăriei, vă puteți concentra pe decorare. Alegeți culorile și amenajarea care se potrivește cel mai bine dorințelor și nevoilor dumneavoastră și acordați atenție micilor detalii, cum ar fi iluminatul. Vă puteți distinge de concurență printr-un stil tematic aparte care să se potrivească foarte bine cu identitatea cofetăriei. 
  • Asigurați o capacitate adecvată a locurilor. Zonele de trecere dintre mese și scaune trebuie să fie suficient de late pentru a preveni aglomerația, care poate duce la o experiență inconfortabilă pentru clienți. Achiziționați scaune și mese confortabile pentru a crea un mediu cât mai relaxant și plăcut.   
  • Alegeți un afișaj atractiv la intrarea în cofetărie. Acesta poate invita clienții înăuntru și îi poate face să se simtă bineveniți. De asemenea, dacă dispuneți de suficient spațiu este importantă aranjarea tejghelelor și a vitrinelor în care sunt expuse produsele cofetăriei. Vitrinele înalte și transparente valorifică prezentarea vizuală a dulciurilor și prăjiturilor. Instalarea de oglinzi în spatele vitrinei este o idee excelentă de design deoarece acestea reflectă lumina și pot pune în valoare o mostră de tort, de exemplu, atât în ceea ce privește partea din față, cât și în ceea ce privește partea din spate a tortului.

Prin urmare, în ceea ce privește amenajarea unei cofetării este important să creați un flux intuitiv atât pentru clienți, cât și pentru personal. Dacă dispuneți de un spațiu limitat, gândiți-vă foarte bine la modul în care îl veți optimiza, astfel încât să asigurați eficiența și o producție maximă. De asemenea, în calitate de proprietar, aveți responsabilitatea de a face ca locația să fie una primitoare și accesibilă tuturor clienților, pentru a crea o experiență memorabilă.   

2.2. Deschidere cofetărie - echipamente necesare

Pentru a pune în funcțiune o cofetărie, veți avea nevoie de câteva echipamente esențiale pentru depozitare, cum ar fi dulapuri frigorifice pentru a păstra deserturile proaspete, dar și pentru pregătirea aluaturilor și a foilor de prăjituri, pentru mixarea cremelor, pentru coacere sau pentru alte operațiuni pe care trebuie să le desfășurați într-un astfel de business. Iată care sunt cele mai importante:

Cuptoare profesionale - în orice cofetărie, cuptorul este o piesă esențială, așa că trebuie să îi acordați prioritate. Modelul potrivit se alege în funcție de specificul unității și de volumul de producție, dar este important să alegeți un cuptor profesional performant care să vă ajute să pregătiți preparate delicioase pentru clienți. 

Mixere profesionale - sunt nelipsite în orice bucătărie deoarece asigură o procesare rapidă a produselor finite. Mixerul de mână este un aparat robust pe care il puteți folosi cu ușurință și rapiditate pentru diverse preparate.

plan afaceri cofetarie

Mixere planetare - în funcție de complexitatea afacerii, veți avea nevoie și de astfel de echipamente. Un mixer planetar profesional vă ajută să obțineți rapid creme perfect omogene și aluaturi moi. Pot fi utilizate intensiv și oferă flexibilitate datorită accesoriilor incluse. Spatula este ideală pentru pregătirea prăjiturilor, cârligul pentru aluaturi iar țelul se folosește pentru a obține spumă de ouă sau creme. 

Robot de bucătărie multifuncțional - un robot de bucătărie vă va scuti de multă muncă atunci când amestecați toppingurile și umpluturile. Acesta este ușor de folosit, foarte eficient, precis, fiind un aparat indispensabil dacă vă doriți deschiderea unei cofetării.  

Mașini de turat aluat - acestea ușurează și eficientizează foarte mult munca, asigurând o întindere perfectă a aluaturilor de orice grosime. 

Cuptoare de gastronomie - sunt destinate afacerilor de top, fiind dotate cu o tehnologie de ultimă generație, astfel încât să puteți pregăti preparate culinare de excepție.

Aparat de prelucrare legume -  aceste echipamente sunt utile oricărei bucătării profesionale. Pot fi folosite pentru tăierea legumelor și a fructelor în diverse feluri.

Pe lângă aparatele de gătit și preparare a alimentelor, trebuie să vă dotați cofetăria cu echipamente de depozitare și transport, cum ar fi dulapuri frigorifice, dulapuri de congelare pentru aluat, dulapuri și rafturi pentru depozitarea ingredientelor sau coșuri, cutii și paleți pentru transport și livrare.  

Modul de expunere al preparatelor de cofetărie este un alt aspect important deoarece acesta reprezintă primul contact cu clienții. Prin urmare, veți avea nevoie de echipamente atractive, dar și performante pentru a menține preparatele proaspete. O vitrină frigorifică de prezentare este exact ceea ce aveți nevoie pentru a expune prăjiturile, torturile și alte dulciuri în mod atrăgător. 

Bineînțeles, o astfel de afacere nu poate funcționa fără diverse accesorii, precum tăvi de copt, forme de prăjituri, boluri, pensule, tăietoare, cuțite, site și multe altele. De asemenea, instrumente utile sunt și deshidratoarele care pot menține fructele și legumele timp îndelungat, fără să se strice. În plus, aceste aparate de uscat fructe și legume vă ajută să economisiți mai mult spațiu în frigidere și să asigurați o bună conservare a alimentelor. 

plan afacere cofetarie

Atunci când sunteți pe punctul de a deschide un laborator de cofetărie, luați în calcul si faptul că echipamentele pe care le achiziționați trebuie să respecte anumite standarde și reguli de sănătate, igienă și siguranță, astfel încât să asigure un mediu de lucru sigur și să protejeze sănătatea clienților.  Este important să investiți în ustensile și aparatură de calitate de la furnizori de încredere dacă vreți să obțineți cele mai bune rezultate. Câteva sfaturi în acest sens:

  • Alegeți echipamente realizate din materiale sigure și non-toxice pentru a nu exista riscul contaminării alimentelor. Rezistența la coroziune, curățarea și dezinfectarea ușoară sunt câteva aspecte pe care trebuie să le luați în considerare.
  • Alegeți o aparatură compactă care să aibă un design ergonomic și să fie ușor de manevrat. Pentru echipamentele de dimensiuni mari, este important să fie de calitate superioară și să aibă o construcție robustă și rezistentă, astfel încât riscul de accidentare al operatorilor să fie redus la minimum.
  • Instruiți-vă foarte bine personalul în vederea folosirii corecte a tuturor echipamentelor din dotarea cofetăriei. 
  • Verificați dacă aparatura pe care intenționați să o achiziționați este certificată conform standardelor naționale și internaționale. Marcajul CE este un bun exemplu în acest sens. 

 

În concluzie, dacă sunteți pregătit să vă deschideți propriul laborator de dulciuri și vreți să vă întâmpinați clienții cu cele mai gustoase și atractive preparate, aveți nevoie de un plan de afacere pentru cofetărie foarte bine pus la punct. După ce ați bifat toate etapele incluse în acesta, nu mai rămâne decât să apelați la creativitate, imaginație și entuziasm și să dați dovadă de multă răbdare pentru a pune afacerea pe picioare și pentru a-i încânta pe clienți cu deserturi minunate.  

 

Sursa foto: pexels.com, freepik.com