Afacere tip restaurant cu autoservire - recomandări pentru deschiderea unui business de succes

Industria alimentară este caracterizată printre altele de o dinamică impresionantă, element care în practică se manifestă sub forma înmulțirii restaurantelor de tip autoservire. Aceste unități sunt tot mai populare în prezent, deoarece oferă un grad înalt de eficiență operațională antreprenorilor și o experiență personalizată clienților. Deschiderea unei astfel de afaceri are șanse foarte mari de succes, dar în vederea obținerii profitului este necesară identificarea unui concept distinctiv și a unui meniu atractiv, adaptat tendințelor gastronomice moderne. 

Restaurantele cu autoservire pot atrage un număr mare de clienți printr-o prezentare atrăgătoare, prin folosirea unor tehnici de gătit inovatoare și a unor ingrediente proaspete. Aceste elemente reprezintă avantaje competiționale alături de altele, cum ar fi utilizarea unui echipament profesional de calitate superioară, optimizarea fluxului de lucru intern la grad maxim și configurarea adecvată a spațiului pentru facilitarea activității în bucătărie și a accesului clienților către zona de servire. 

Articolul următor cuprinde o serie de recomandări utile, ce pot fi luate în considerare de către antreprenorii care se gândesc să organizeze o astfel de afacere. Aceștia descoperă aici cum pot deschide o autoservire prin realizarea unui plan de afaceri viabil, prin identificarea locației potrivite și a planificării meniului și selecției produselor pentru a putea oferi servicii de calitate superioară. De asemenea, vor consulta informații cu privire la amenajarea și dotarea restaurantului cu echipamente profesionale de ultimă generație, dar și unele recomandări utile în acest sens. 

afacere restaurant autoservire, amenajare bucatarie autoservire

                                                                         Imagine de Engin Akyurt pe Unsplash.com

1. Organizarea unei afaceri de tip restaurant cu autoservire

Lumea modernă se află într-o continuă mișcare, element care modifică și comportamentul de consum al persoanelor care vor să mănânce în oraș. Tot mai mulți oameni au nevoie de acces la o experiență personalizată și la un serviciu rapid, care să nu presupună așteptarea gătirii preparatelor dorite. Restaurantele cu autoservire sunt, din acest punct de vedere, o alternativă rapidă și convenabilă în vederea satisfacerii poftelor gastronomice. Existența unei baze de clienți generoase permite organizarea unei afaceri profitabile, cu condiția respectării regulilor de bază aplicabile în domeniul ospitalității. 

1.1. Definirea conceptului și planul de afacere a unui restaurant cu autoservire

Restaurantul cu autoservire este un concept de afacere de servire a mesei bazat pe activitatea directă a clienților în ceea ce privește alegerea felurilor de mâncare și a băuturilor preferate, fără implicarea directă a personalului în acest proces. Aceste localuri se prezintă sub forma unor săli de mese de dimensiuni variabile, care au în componență mai multe stații sau zone de servire, unde sunt prezentate felurile de mâncare pe standuri special amenajate. 

Clienții își selectează singuri produsele dorite prin parcurgerea unui traseu mai mult sau mai puțin fix, urmând ca la final plata să se facă în funcție de alegerea lor. După parcurgerea acestor pași, oamenii se așază la mesele disponibile și se bucură imediat de preparatele comandate. 

Înființarea unui local de acest fel este mai ușor de realizat comparativ cu organizarea unui restaurant clasic, deoarece investiția necesară este mult mai redusă, iar numărul de angajați este scăzut. Totuși, demersul nu trebuie efectuat la întâmplare, specialiștii recomandând întocmirea anterioară a unui plan de afaceri util în deschiderea și gestionarea unității. Prin intermediul acestui plan se poate face o evaluare a fezabilității și viabilității conceptului și pot fi identificate riscurile și oportunitățile pentru stabilirea strategiilor corecte de gestionare. 

În cuprinsul unui plan de afaceri corespunzător trebuie să existe partea de analiză a pieței și a concurenței, definirea conceptului și a meniului, publicul țintă la care se adresează restaurantul, costurile și veniturile implicate, precum și strategiile de marketing și promovare ce vor fi desfășurate. 

deschidere autoservire, afacere autoservire

                                                                     Imagine de Dan Gold pe Unsplash.com

1.2. Identificarea locației potrivite pentru deschiderea unei autoserviri

Restaurantele cu autoservire își desfășoară activitatea într-un mod oarecum diferit de cele clasice. Principala diferență constă în fluxul crescut de clienți care sunt atrași de rapiditatea serviciului și de prețurile mai mici decât cele prezente în unitățile obișnuite. Având în vedere aceste două elemente este utilă identificarea unei locații potrivite ca element crucial în procesul de deschidere și în succesul afacerii. Printre aspectele ce trebuie luate în considerare se numără:

  • Accesul și vizibilitatea restaurantului. Este important ca autoservirea să fie plasată într-o zonă cu trafic pietonal și rutier ridicat. Mai mult decât atât, vizibilitatea trebuie să fie maximă în vederea atragerii unui număr mare de clienți;
  • Prezența publicului țintă. De regulă, autoservirile sunt alese fie de profesioniști, care au o pauză limitată pentru servirea mesei, fie de turiști care nu vor să piardă timp prețios așteptând să li se prepare mâncarea. O autoservire de succes trebuie plasată într-o zonă în care acest public este numeros, ca de exemplu în apropierea spațiilor de birouri de mari dimensiuni sau în zonele turistice de succes;
  • Prezența competiției. În cele mai multe cazuri nu se recomandă ca o autoservire să fie plasată în apropierea unui alt local de acest tip. Totuși, dacă apare această împrejurare, atragerea clienților trebuie făcută prin introducerea unor elemente precum serviciile de calitate superioară, meniul diversificat sau prețurile accesibile.

1.3. Planificarea meniului și selecția produselor pentru deschiderea unei autoserviri de succes

Organizarea unui restaurant de tip autoservire, care să devină profitabil depinde și de planificarea meniului și de selecția produselor. Printre aspectele importante în acest sens se numără:

  • Analiza pieței și a concurenței în vederea identificării preferințelor și a tendințelor actuale. Prin acest demers pot fi identificate lacunele concurenței și oportunitățile de poziționare;
  • Meniul creat trebuie să satisfacă nevoile și gusturile clienților și nu dorința antreprenorului. În cuprinsul acestuia trebuie să existe o varietate de opțiuni pentru toate gusturile, inclusiv cele vegetariene sau vegane. De asemenea, se vor oferi opțiuni pentru toate mesele principale;
  • Produsele folosite în prepararea alimentelor trebuie să fie de calitate superioară, proaspete și provenite în mod special de la furnizori locali (sprijinirea economiei locale și promovarea sustenabilității);
  • Meniul trebuie să fie supus în mod permanent schimbărilor, în funcție de dorințele clienților. Astfel, se pot face îmbunătățiri sau eliminări din rândul felurilor de mâncare mai puțin preferate. 

2. Amenajarea și dotarea unui restaurant de tip autoservire

plan de afaceri autoservire, dotare bucatarie autoservire

                                                             Imagine de Jessica Gavineaux pe Unsplash.com

Procesul de amenajare și dotare a unui restaurant de tip autoservire trebuie să pornească de la necesitatea implementării unui sistem operațional eficient, crearea unei atmosfere plăcute pentru clienți și personal și folosirea unor echipamente și accesorii de tip profesional, de calitate superioară. Prin înțelegerea și aplicarea corectă a principiilor de amenajare și dotare se va reuși organizarea unei autoserviri profitabile, care să ofere experiențe culinare satisfăcătoare. 

2.1. Amenajarea și dotarea bucătăriei pentru restaurantul cu autoservire

Amenajarea și dotarea unei bucătării pentru restaurant trebuie să țină cont de anumite reguli și principii care să permită realizarea unui proces eficient și productiv. Pentru a se atinge acest scop trebuie să se pornească de la ideea că principalul scop al unei bucătării este gătirea alimentelor și nu obținerea unui spațiu atractiv din punct de vedere vizual. 

Aspectele ce trebuie să fie luate în considerare în amenajarea acestui loc sunt:

  • Modul ergonomic al amenajării (zonele de muncă trebuie să fie plasate în așa fel încât deplasarea între ele să fie cât mai scurtă și mai facilă);
  • Echipamentul pentru dotarea bucătăriei trebuie să fie corespunzător, fie că este vorba despre prepararea alimentelor, fie despre expunerea și depozitarea acestora;
  • Bucătăriile trebuie să fie organizate în vederea respectării tuturor cerințelor de sănătate și siguranță.

 

În ceea ce privește dotarea bucătăriei se recomandă împărțirea spațiului în cinci zone distincte, fiecare dintre ele organizate în mod corespunzător:

  • Zona de intrare (aici sunt primite materiile prime);
  • Zona de depozitare (unde sunt păstrate alimentele până la prepararea lor);
  • Zona de pregătire a alimentelor;
  • Zona de gătire;
  • Zona de spălare a vaselor.

2.2. Echipamentele necesare pentru organizarea unei afaceri de tip autoservire

Restaurantele cu autoservire sunt tot mai căutate, însă pentru asigurarea unei experiențe plăcute clienților este nevoie de dotarea lor cu echipamente și accesorii profesionale, de calitate superioară. Printr-o selecție adecvată, procesul de preparare și de servire a alimentelor va fi unul eficient și profitabil din punctul de vedere al antreprenorului, precum și unul plăcut clienților. 

Printre echipamentele și accesoriile ce nu trebuie să lipsească dintr-o autoservire de succes se numără:

3. Recomandări utile pentru organizarea unei autoserviri de succes

dechidere autoservire, necesar restaurant autoservire

                                                                  Imagine de Dan Gold pe Unsplash.com

Amenajarea unui restaurant cu autoservire care să devină profitabil și care să satisfacă gusturile clienților este un proiect complex, deoarece această industrie este una foarte competitivă. 

Chiar dacă succesul nu este garantat, există posibilitatea atingerii lui prin luarea în considerare a unor recomandări din partea specialiștilor cu privire la amenajarea unei bucatarii de restaurant cu autoservire și a unui spațiu de luat masa care să mulțumească și pe cei mai pretențioși consumatori:

  • Spațiul trebuie amenajat pornind de la ideea facilitării unui flux de circulație fluid pentru clienți și angajați. În interiorul restaurantelor cu autoservire are loc o deplasare continuă a persoanelor, ceea ce duce la necesitatea amenajării spațiului pentru a nu apărea blocaje și alte situații nedorite;
  • Zonele restaurantelor trebuie să definite cât mai corect prin delimitarea lor conform unor reguli bine precizate (preluarea mâncării, băuturilor și ustensilelor, zona de servire a felurilor calde și reci, zona de luat masa și de socializare);
  • Dotarea tehnică a bucătăriei și a zonei de servire va fi una superioară prin utilizarea unor echipamente cu caracteristici moderne și cu tehnologii avansate;
  • Designul interior va fi obligatoriu unul atractiv pentru a se crea o atmosferă primitoare și prietenoasă. Mobilierul, corpurile de iluminat, culorile și alte elemente trebuie să contribuie la crearea unei experiențe plăcute pentru clienți;
  • Activitatea autoservirii se va baza pe o îmbunătățire continuă a alimentelor și serviciilor oferite. În acest mod pot fi identificate problemele înainte ca acestea să fie majore;
  • De un real ajutor sunt tehnologiile moderne și automatizarea. Aceste elemente pot fi utilizate pentru eficientizarea proceselor operaționale și pentru creșterea convenienței clienților. Exemple în acest sens sunt sistemele de plată self-service, terminalele de comandă automate și aplicațiile mobile pentru comenzi;
  • Configurarea spațiului trebuie să fie una flexibilă în vederea unei adaptări rapide la preferințele clienților. Astfel, pot fi folosite piese de mobilier modulare, ce permit implementarea unor schimbări rapide în funcție de împrejurări;
  • Curățenia și ordinea vor fi preocupări constante, pentru că, pe de o parte, clienții vor să vizite localuri atractive și, pe de altă parte, regulile stricte prevăd aceste operațiuni. Pentru a obține rezultate corespunzătoare este nevoie să se implementeze un program de curățenie și mentenanță, care să fie respectat cu sfințenie;
  • Materia primă pentru prepararea felurilor de mâncare trebuie să fie de calitate și proaspătă. În caz contrar pot apărea situații nedorite, cum ar fi toxiinfecțiile alimentare, ce pot duce chiar la închiderea localului și la pierderea reputației;
  • Localul trebuie să fie accesibil tuturor categoriilor de clienți, inclusiv celor cu dizabilități. Astfel, este necesară instalarea unor rampe de acces sau a unor uși lărgite care să asigure confortul și siguranța tuturor.

 

În concluzie, amenajarea unui restaurant cu autoservire este un proiect profitabil cu condiția respectării principiilor recomandate și a folosirii unor echipamente profesionale, de calitate superioară.