De ce ai nevoie de o afumătoare?!

Pentru a decide ce tip de afumătoare să cumpărați, este important să înțelegeți mai întâi ce este implicat în procesul de afumare a cărnii. Afumatul este o practică străveche care a fost folosită pentru a prepara și conserva cărnurile care altfel s-ar strica, fără o modalitate de a rămâne la rece pentru perioade lungi de timp. Afumarea, apoi uscarea și sărarea cărnii, le-a permis strămoșilor timpurii să păstreze o sursă de hrană stabilă, indiferent de anotimp sau de condițiile meteorologice. Dovezi ale formelor timpurii de afumători pot fi găsite de acum mai bine de 3.000 de ani în China, unde urnele sau oalele de lut erau folosite pentru a pregăti carnea pe un pat de lemn de cărbune.

Procesul de afumare poate fi rezumat ca fiind un proces de gatire încet, pentru perioade mai lungi de timp. Cărnurile precum porcul, vita sau pestele devin aromate și fragede pe măsură ce grăsimea lor este redusă, ceea ce marinează și carnea, în timp ce fumul adaugă un plus de aromă. Soiurile de așchii de lemn, cum ar fi măr, cireș, arin și stejar, sporesc aroma cărnii de porc sau peștelui afumat.


Rumegusul este sursa de combustibil preferată a maeștrilor și a pasionaților de gatit cu fum, datorită capacității sale de a încălzi atât la temperaturi scăzute, cât și la temperaturi ridicate. Deși cărbunele are avantajul de a adăuga fumul său natural de lemn în alimente, pot fi adăugate varietăți suplimentare de așchii de lemn pentru a obține diferite arome, în funcție de tipul de mâncare afumată. Acestea fiind spuse, fumătorile pe baza de  de cărbune tind să aibă mai puțină precizie în controlul temperaturii; implică amplasarea și aprinderea cărbunelui; și poate necesita mai multă muncă pentru curățare după terminarea afumatului.

Afumatoarea electrica se bazeaza pe incalzirea unei bobine electrice, care se afla de obicei pe partea de jos a afumatorii. Afumătorile electrice vin într-o varietate de stiluri și dimensiuni, ceea ce permite amplasarea in orice locatie. De asemenea, temperatura este mult mai usor de controlat, iar curatarea se face mult mai usor si mai rapid.

Dacă sunteți interesat să vă aduceți abilitățile de gătit la un alt nivel, luați în considerare adăugarea unei afumători eletrice  de calitate pe lista dumneavoastra de echipamente pentru gatit si cu siguranta nu veti da gres. Pregătirea cărnii de porc, a peștelui și a altor fructe de mare și legume afumate lent este atât de plină de satisfacții si aduce un plus de gust oricarui preparat.