Limbajul tacâmurilor

Oamenii sunt ființe sociale și nu pierdem nicio ocazie de a ne exprima. Limbajul tacâmurilor este potrivit multor cunoscători ai domeniului, universal, deși mai multe poziții ale acestora sunt mai degrabă locale și puțin cunoscute în străinătate.

Ca orice limbă, dacă este utilizată fără cunoștințe, are rezultate negative. Imaginați-vă că un client îl folosește, dar chelnerul nu o știe și nu respectă ceea ce clientul cere în tăcere. Sau mai bine zis, clientul așează tacâmurile în poziția „Am terminat” fără să-și dea seama și se supără când chelnerul scoate farfuriile.

Dacă doriți să oferiți un serviciu de bună calitate, învățați limbajul tacamurilor. În continuare, vă prezentam cele mai utilizate și cunoscute poziții ale tacamurilor pe care oricine trebuie sa le stie.

  1. Pauză

Tacâmurile se lasă pe farfurie formând un unghi de 90 de grade fără a atinge fața de masă cu mânerele. Această poziție indică faptul că nu ați terminat de mâncat încă.

limbajul tacamurilor

  1. Terminat

Tacâmurile se lasă paralele pe farfurie cu mânerul din jos fără a atinge fața de masă. Acest gest indică faptul că nu vrei să mănânci mai mult, dar fără să spui dacă meniul a fost bun sau rău.

limbajul tacamurilor

  1. Nu mi-a plăcut

Tacâmurile sunt lăsate în aceeași poziție ca și „pauză”, dar punând vârful cuțitului între dinții furculiței. Nu este considerat un gest nepoliticos, deoarece clientul își dă cu părerea doar despre mâncare.

limbajul tacamurilor

  1. Următorul fel de mancare

Acest gest indică faptul că masa este pregătită pentru următorul fel de mâncare. Tacâmurile se încrucișează în mijlocul farfuriei formând o cruce. Chelnerul va lua farfuriile, deși încă este mâncare în acestea.

limbajul tacamurilor

  1. Mi-a plăcut

Dacă clientul a fost incantat de felul de mnacare și dorește ca acest lucru sa fie stiut, trebuie să pună tacâmurile paralel față de marginea mesei. Mânerul trebuie să indice spre stânga mesei.

limbajul tacamurilor

Gesturile de pauză și terminare sunt cele mai cunoscute și universal acceptate, celelalte tind să fie recunoscute local și uneori au semnificații diferite.