Cel mai bun feliator profesional - informații utile pentru o alegere corectă

Eficient și foarte util, feliatorul reușește să ofere cele mai bune performanțe în ceea ce privește tăierea diferitelor alimente, într-un timp mult mai scurt. Simplu de folosit, ușor de curățat și de depozitat, feliatorul a devenit un must-have mai ales acolo unde business-ul îi cere prezența: restaurante, bucătării comerciale, brutării, patiserii, fabrici și unități de producere a cărnii, pizzerii, magazine de alimente fine, supermarketuri, magazine alimentare, unități de catering, școli culinare etc.

În articolul de mai jos, veți descoperi informații utile despre ce este un feliator profesional, care este importanța sa și ce caracteristici cheie are acesta. De asemenea, veți afla care sunt criteriile de alegere a celui mai bun feliator profesional și un top al celor mai bune produse existente pe piață. 

1. Cel mai bun feliator profesional - informații generale

Feliatorul profesional este acel instrument ce nu poate lipsi din multe tipuri de afaceri, acolo unde este nevoie să se taie diferite alimente la anumite dimensiuni. Practic, este vorba despre un aparat specializat, care feliază alimente la scară comercială. Pe piață există diferite tipuri de feliatoare, unele manuale, ce pot fi folosite în bucătării obișnuite, altele electrice automate. Totuși, cele mai bune dintre acestea rămân ultimele, deoarece au performanțe superioare, nu cer decât un minim de efort fizic și pot fi setate pentru a tăia alimentele la anumite dimensiuni exacte. 

1.1. Importanța utilizării unui feliator profesional de calitate

Folosirea unui feliator profesional presupune îmbunătățirea procesului de prelucrare a alimentelor în diferite domenii. Câteva avantaje ale unui feliator profesional de calitate sunt cele prezentate mai jos:

  • tăierea rapidă și precisă a alimentelor;
  • distribuirea uniformă a porțiilor;
  • prezentarea estetică a preparatelor;
  • prelucrarea rapidă a unor cantități mari de alimente;
  • este ideal pentru industria alimentară;
  • taie o diversitate mare de alimente;
  • are lamă bine întreținută;
  • previne contaminarea;
  • micșorează cantitatea de alimente pierdută, reducând riscul de erori în tăiere;
  • poate costa mai mult inițial, dar pe parcurs investiția se amortizează excelent.

 

Pentru a utiliza feliatorul profesional într-un mod adecvat necesităților sunt utile câteva sfaturi extrem de utile:

  • Mănușile de protecție nu trebuie uitate, deoarece ar putea face diferența la un moment dat;
  • Feliatorul trebuie să fie bine fixat pe o suprafață plană, pentru a nu risca dezechilibrarea și apariția unor situații nedorite (accidentări, deteriorarea aparatului etc.);
  • Alimentele ce urmează a fi tăiate, plasate pe platforma de lucru, trebuie să fie conforme cu recomandările producătorului, altfel aparatul s-ar putea deteriora. Dacă feliatorul este specializat pe produse de panificație, atunci nu va fi folosit pentru felierea cărnii sau a mezelurilor;
  • Utilizarea continuă a feliatorului nu este indicată. Aparatul are nevoie de anumite pauze pentru că, în caz contrar, se va observa o supraîncălzire ce ar putea să provoace diferite stricăciuni, uneori chiar iremediabile;
  • Între utilizări aparatul trebuie să se curețe foarte bine de fiecare dată, eliminând diferite resturi de alimente sau urme de murdărie.

1.2. Caracteristicile cheie ale unui feliator profesional

Pentru a putea alege un feliator profesional de calitate viitorul proprietar trebuie să cunoască anumite caracteristici tehnice. Astfel, trebuie menționate următoarele elemente:

  • Lama ascuțită și foarte durabilă. Acest element este considerat unul dintre cele mai importante, pentru că are responsabilitatea de a tăia perfect alimentele dorite (unele lame sunt zimțate, altele netede);
  • Funcția de reglare a grosimii de tăiere. Cu ajutorul acestei funcții se vor obține felii de dimensiuni conforme cu cerințele;
  • Motorul. De regulă, feliatoarele profesionale au motoare puternice, care trebuie să facă față tăierii eficiente a alimentelor dorite, chiar și în cantități foarte mari;
  • Carcasa. Structura exterioară trebuie să fie fabricată din oțel inoxidabil sau aluminiu, deoarece trebuie să fie rezistentă la uzură și coroziune;
  • Platforma de lucru și glisiera. Pe platformă sunt așezate alimentele ce trebuie să fie tăiate și trebuie să fie realizată dintr-un material rezistent, stabil și durabil în timp. Glisiera permite utilizatorului să deplaseze alimentele pe platforma de lucru către lamă;
  • Sistemul de siguranță. Este util pentru a preveni apariția unor accidente nedorite. 

2. Criterii de alegere a celui mai bun feliator profesional

Alegerea unui feliator profesional trebuie să fie făcută în funcție de recomandările specialiștilor care știu exact ce produs este mai performant și poate să ducă la bun sfârșit operațiunile de care este nevoie într-un anumit spațiu comercial sau de producție. Într-adevăr, contează foarte mult și recenziile unor clienți mulțumiți sau nu de produsul achiziționat, acestea putând fi cercetate în detaliu pe Internet. Nu pot fi uitate nici unele criterii importante, care s-ar putea să facă diferența la final: tipul de feliator profesional, performanțele acestuia, puterea motorului, nivelul de siguranță, dimensiunile, modul de întreținere, producătorul sau prețul. 

2.1. Tipuri de feliatoare profesionale

Din fericire, pe piață există diferite tipuri de feliatoare profesionale, care pot servi anumitor scopuri în multe tipuri de afaceri. Printre tipurile comune de feliatoare profesionale se numără:

  • Feliatoarele pentru carne proaspătă, șuncă, mezeluri și alte produse din carne;
  • Feliatoarele pentru pâine sau pentru produse de patiserie;
  • Feliatoarele pentru legume și fructe;
  • Feliatoarele pentru brânză;
  • Feliatoarele pentru pește;
  • Feliatoarele de tip universal;
  • Feliatoarele pentru pizza;
  • Feliatoarele manuale;
  • Feliatoarele electrice;
  • Feliatoarele cu tăiere verticală;
  • Feliatoarele cu lame speciale. 

 

Feliatoarele electrice manuale și automate sunt diferite, deși ambele sunt acționate pe baza motoarelor alimentate de curentul electric. Primele modele sunt acționate electric, dar utilizatorul este cel care împinge alimentele pentru a fi tăiate. Aceste feliatoare sunt mai des întâlnite în bucătăriile de acasă sau în magazinele în care nu este necesară tăierea în felii a produselor la fel de des ca într-o fabrică, de exemplu. Feliatoarele electrice automate sunt folosite în scop comercial, realizează munca impecabil și foarte rapid și sunt considerate o investiție mai mare, dar care se absoarbe în timp. 

2.2. Performanțele feliatoarelor profesionale

cel mai bun feliator profesional

Feliatoarele pot suporta diferite grade de utilizare. Unele modele nu au funcții numeroase, fiind foarte simple și cu un motor fără putere ieșită din comun. Totuși, ele au o rezistență mare, rezistând cu succes circa o oră și jumătate pe zi. Feliatoarele de nivel mediu sunt mai bine dotate, mai confortabile, au un motor mult mai puternic și un sistem de siguranță avansat. Sunt fabricate, de regulă, din materiale superioare calitativ și cu rezistență sporită, dar au costuri mai ridicate. Nu în ultimul rând, trebuie menționate și feliatoarele profesionale cu performanțe excelente pentru uz comercial, cu viteză de lucru mare, motor foarte puternic și cu nivel de siguranță optim. 

Puterea motorului este un alt criteriu esențial când vine vorba despre performanțele unui astfel de dispozitiv. Cu cât puterea este mai mare, cu atât utilizatorul va putea felia mai rapid și mai multe tipuri de alimente. Dacă puterea motorului este ridicată, durata de execuție a tăierii va fi mult mai mică. 

Feliatoarele profesionale trebuie să facă față tăierii diferitelor tipuri de alimente, indiferent că este vorba despre carne, brânză, legume, fructe, pește, mezeluri sau produse de panificație. Performanțele produsului achiziționat vor fi excelente doar dacă s-a avut în vedere de la început ce tip de aliment urmează să fie tăiat cu ajutorul lui. Unele modele sunt dedicate unui singur aliment, pe când altele sunt mai versatile. 

Materialele din care sunt fabricate aceste produse trebuie neapărat să fie unele de calitate superioară, care să reziste diferitelor operațiuni și care să fie durabile în timp. În caz contrar, feliatorul achiziționat s-ar putea să se defecteze și să necesite reparații sau chiar înlocuirea. Unii specialiști recomandă atenție sporită când vine vorba despre acest aspect. 

2.3. Nivelul de siguranță și dimensiunile feliatorului profesional

Folosirea feliatorului profesional trebuie să se facă în deplină siguranță. În acest sens, produsul trebuie să fie dotat cu protecție a lamei, element care va oferi siguranța că degetele nu vor avea de suferit pe durata tăierii. Unele produse au protecții fixe, iar altele protecții mobile, ce pot fi scoase. O altă funcție ce nu trebuie să fie uitată este cea de oprire de siguranță a feliatorului. Totuși, indiferent câte funcții și dotări ar avea feliatorul profesional este bine ca utilizatorul să citească atent toate instrucțiunile de folosire oferite de producător. Pentru o siguranță sporită a mâinilor se pot folosi mănușile cu rezistență la tăiere.

În funcție de spațiul aflat la dispoziție și de tipul de alimente ce trebuie tăiate se poate opta pentru feliatoare profesionale de anumite dimensiuni. Lama trebuie să aibă și ea o anumită mărime, care să țină cont de alimentele ce urmează a fi tăiate. Dacă lama este generoasă, atunci poate tăia alimente mari. Unele feliatoare cu o greutate sporită pot avea stabilitate mai mare, dar cele mai ușoare pot fi mutate mai simplu dintr-un loc în altul. 

2.4. Întreținerea feliatorului profesional

Produsul ales trebuie să poată fi curățat foarte simplu, să fie ușor de demontat și de montat la loc. Întreținerea lui va presupune parcurgerea câtorva pași simpli:

  • Deconectarea după fiecare utilizare;
  • Igienizarea (pentru o curățare eficientă se folosesc: apa, detergent, lavetă sau burete);
  • Uscarea tuturor componentelor înainte de a fi repus în funcțiune, altfel va apărea riscul de electrocutare.

 

Întreținerea regulată a feliatorului profesional trebuie să se facă ușor și rapid, la fel și cea preventivă. În acest sens este bine ca personalul însărcinat cu manevrarea feliatorului să fie bine instruit și să semnaleze eventualele probleme ce s-ar putea ivi. 

3. Care este cel mai bun feliator profesional - Clasificare TOP 3

Interesul pentru utilizarea unui feliator profesional este din ce în ce mai mare în diferite domenii de activitate, așa că un business de succes nu poate exista fără un astfel de dispozitiv modern, rapid și ușor de folosit. Un top al celor mai bune produse de acest tip poate fi edificator pentru cei care vor să le achiziționeze. 

  cel mai bun feliator profesional cel mai bun feliator profesional cel mai bun feliator profesional

Produs

APARAT ELECTRIC FELIAT CÂRNAȚI

FELIATOR MEZELURI | CARNE D300

MAȘINA DE FELIAT PAINE BAGHETE PROFESIONALĂ

Caracteristici

Aparatul electric pentru feliat cârnați are o putere de 0.135 kW/ 50 Hz, diametrul de 47 mm, dimensiunile de 185 x 210 x 325 mm;

Greutatea produsului este 6,9 kg;

Feliatorul de mezeluri și carne este fabricat din aluminiu, are putere de 250W, grosimea feliilor este de 0,2-15 mm;

Greutatea feliatorului este de 25 kg;

Are dimensiunile 597 x 520 x 495 mm;

Placa de siguranță este realizată din PC;

Are garanție 12 luni;

Mașina de feliat pâine și baghete profesională are putere 0.6 kW|220V și grosime de feliere 10-80 mm;

Productivitatea este de 8000 felii pe oră;

Are corp integral din inox;

Dimensiunile mașinii sunt 400 x 545 x 1001 mm;

Are greutate de 30 kg;

PRO

Este fabricat din materiale de calitate superioară;

Este rezistent și durabil;

Este ușor și poate fi mutat simplu dintr-un loc în altul;

Raportul calitate - preț este foarte bun;

Este dotat cu sistem de autoascuțire;

Este practic și ușor de folosit;

Are buton pentru oprire de urgență;

Mânerul este solid și ergonomic;

Nu are un consum mare de energie electrică;

Productivitatea este ridicată;

Este fabricată din materiale de calitate, rezistente și durabile;

Contra

Nu este multifuncțional.

Nu este folosită decât pentru carne și mezeluri.

Prețul este mai mare.

 

Vezi AICI preț

Vezi AICI preț

Vezi AICI preț

 

În concluzie, feliatorul profesional poate reprezenta uneori o investiție mai mare, așa că, înainte de a se face achiziția, trebuie să se ia în considerare diferite aspecte importante, sfaturile specialiștilor, precum și bugetul pe care viitorul proprietar îl are la dispoziție în acest sens. Totuși, înainte de orice trebuie să se aibă în vedere gradul de satisfacție al clienților și să se opteze pentru un model performant, care să execute operațiunile indicate rapid și ușor. 

 

Surse foto: lancom.ro, unsplash.com