De ce să videzi alimentele?

În secolul al XVII-lea, Denis Papin a efectuat primele experimente cu conservarea alimentelor în vid, deși această procedură a fost folosită pentru prima dată în industria alimentară în secolul al XX-lea. Tehnica a evoluat spre alte utilizări în ultimii douăzeci de ani și este asociată cu tehnici culinare, cum ar fi ambalarea în atmosferă modificată și gătirea alimentelor în vid.

Ambalarea sub vid este o procedură concepută pentru a conserva produsele alimentare solide sau lichide într-un vid de aer, pentru perioade diferite de timp, în funcție de produse. Toate  produsele alimentare se deteriorează până la a deveni necomestibile. Această deteriorare poate fi cauzată de microorganisme, care majoritatea au nevoie de oxigen pentru a respira și a se dezvolta. Dacă cantitatea de oxigen este redusă, creșterea lor este încetinită. Ambalarea sub vid reduce cantitatea de aer și, prin urmare, cantitatea de oxigen scade proporțional. Acest lucru reduce foarte mult riscul de alterare datorat oxidării și proliferării bacteriilor aerobe care se dezvoltă în prezența aerului sau a oxigenului.

pungi de vidat alimente

Cu toate acestea, vidul promovează dezvoltarea bacteriilor anaerobe, cum ar fi toxina botulinică. Frigul inhibă germenii anaerobi, deci este o parte necesară a procesului de conservare a alimentelor în vid. Conservarea alimentelor în vid este mai presus de toate o tehnică utilizată în industria agroalimentară și în bucătăriile profesionale.

masina profesionala de vidat

Tehnica de vid a dat naștere unui nou mod de gătit, gătitul în vid. Această tehnică permite controlul ușor și precis al temperaturii. Mâncarea este sigilată într-o pungă, apoi plasată într-o baie de apă pentru a menține o temperatură stabilă a miezului, adică temperatura optimă de gătit măsurată în mijlocul mâncării.  Datorită acestei inovații, bucătarii de astăzi, în special cei specializați în bucătăria modernistă sau moleculară, pot fi siguri că vor obține preparate perfect gatite.

Vidarea reprezinta cea mai buna solutie de depozitare a alimentelor si de mentinere a acestora proaspete o perioada cat mai lunga de timp si in cele mai bune conditii din punct de vedere al igienei.Daca si tu vrei sa te bucuri de alimente proaspete timp indelungat, atunci o masina de vidat profesionala Lancom este exact ce ai nevoie in bucataria ta. Consulta gama completa de masini de vidat si alege echipamentul care se potriveste afacerii tale!