Ce înseamnă start-up și idei de startup-uri HoReCa inovative

18.04.2024

Peisajul economic global este, în prezent, într-o etapă de modificări dinamice și pline de potențial, în căutarea soluțiilor cu cele mai mari șanse de reușită. O variantă de firmă ce poate activa în diverse domenii este startup-ul, entitate economică bazată pe utilizarea inovației și a tehnologiei, astfel încât să rupă vechile tipare și să aducă schimbări semnificative. Startup-urile se deosebesc de firmele clasice prin intenția de a transforma o idee inovatoare de afaceri într-o realitate profitabilă prin introducerea unor soluții noi la probleme vizibile ale societății. 

Startup-urile apărute în ultimii ani sunt văzute ca motoare ale inovației, deoarece se încearcă rezolvarea problemelor contemporane prin introducerea unor soluții ingenioase. Diverse domenii ale economiei, cum ar fi HoReCa, se află într-o căutare permanentă de idei care să creeze o nouă paradigmă, nu doar prin lansarea unui produs sau al unui serviciu, ci printr-o redefinire a normelor existente. 

Articolul de mai jos reprezintă o scurtă analiză a conceptului de startup și a modului în care acest model de afaceri poate fi utilizat în domeniul ospitalității. Antreprenorii pot afla astfel ce este o firmă de tip start-up, care este definiția conceptului și care sunt principalele sale caracteristici. De asemenea, se pot consulta etapele de organizare a unei firme start-up din domeniul HoReCa în ceea ce privește sursele de finanțare, avantajele și dezavantajele unui astfel de business, precum și câteva idei de top ce pot fi luate în calcul pentru construirea unei afaceri inovative și de succes. 

1. Start-up - ce înseamnă și caracteristici

ce inseamna start up, ce este start up

Imagine de Kate Townsend pe Unsplash.com

Mediul economic este caracterizat în prezent de schimbări ample și rapide, urmărindu-se atingerea nu doar a progresului economic, ci și a celui social. Firmele de tip start-up sunt văzute ca soluții viabile, deoarece răspund nevoilor actuale și, în plus, anticipează și modelează viitorul. Entitățile de acest gen au tendința de a se impune într-o perioadă scurtă datorită inovațiilor folosite și adaptabilității rapide la schimbările de piață. 

1.1. Definiția conceptului de start-up

Afacerile de tip start-up au apărut în mediul economic american, unul dintre cele mai dinamice și competitive la nivel mondial. Companiile de acest tip sunt văzute ca fiind organizații temporare, care au scopul de a transforma o idee inovativă într-o firmă de succes prin intermediul unei dezvoltări rapide și agresive. 

O definiție considerată cel mai aproape de adevăr este cea realizată de economistul Steva Blank care spunea că ”un start-up este un tip de organizație temporară, care are scopul de a căuta un model de business repetabil și scalabil, ca răspuns la o problemă existentă nerezolvată și care constituie etapa de trecere de la o simplă idee la o afacere”. 

Conform acestei definiții, nu orice afacere înființată nou este considerată un start-up. Pentru a fi considerată ca parte a acestei categorii, noul business trebuie să aibă trasat clar scopul în vederea dezvoltării semnificative, într-o perioadă scurtă, pentru a obține profituri remarcabile. 

1.2. Caracteristicile unei firme de tip start-up

Mediul economic mondial din care face parte și cel românesc este din ce în ce mai expus riscurilor diverse ce apar, de multe ori, pe neașteptate. Având în vedere acest element, o caracteristică utilă este adaptabilitatea la situații dificile prin introducerea de inovații de ultimă generație. Aceste elemente caracterizează firmele de tip start-up care vor să redefinească modul de funcționare a unor industrii tradiționale. 

Alte caracteristici care sunt comune firmelor de tip start-up sunt scalabilitatea (posibilitatea de a replica la nivel mare un demers economic mic) și agilitatea pe piață. Conform acestora se poate trage concluzia că nu orice afacere mică, aflată la început este un start-up. Principala diferență între cele două variante este stabilirea țelului primordial de dezvoltare și de transformare a unei idei într-o afacere majoră. 

2. Procesul de organizare a unui start-up în HoReCa

Industria ospitalității și a gastronomiei este un domeniu în care startup-urile au șanse mari de succes. Prin introducerea unor inovații și experiențe culinare unice antreprenorii îndrăzneți pot lansa afaceri prospere, care să aibă posibilitatea concurării business-urilor tradiționale. În vederea creșterii șanselor și a transformării unei idei inovative este esențială înțelegerea procesului de organizare și gestionare a unui start-up. Prin conceperea unei idei și prin identificarea pieței potrivite antreprenorii își pot transforma visul într-o afacere de succes, plină de posibilități de dezvoltare. 

2.1. Sursele de finanțare ale unui start-up HoReCa

Cei mai mulți dintre antreprenorii care au o idee genială și care vor să o transforme într-o afacere HoReCa de succes nu au la dispoziție resursele financiare necesare, mai ales când se urmărește o evoluție rapidă către dezvoltare. Din fericire, pot fi utilizate în acest sens mai multe tipuri de surse de finanțare interne sau externe pentru extinderea afacerii:

  • Finanțarea personală este cea în care un antreprenor folosește economiile personale, banii obținuți de la familie sau prieteni sau chiar un credit personal pentru dezvoltarea inițială a startup-ului. Varianta aceasta este avantajoasă, pentru că banii obținuți nu sunt purtători de dobândă sau de alte comisioane, însă trebuie amintit și dezavantajul sumelor limitate ce pot fi primite în acest fel;
  • Investitorii de tip angel sunt persoane cu potențial financiar major, ce sunt dispuse să investească într-o afacere inovativă în schimbul unei părți. Varianta aceasta este des întâlnită în țările dezvoltate ale lumii, fiind preferată de către investitori și persoanele care primesc finanțarea. În majoritatea cazurilor ambele părți au de câștigat, pentru că, în afara banilor implicați, se beneficiază de expertiza și experiența investitorilor care sunt, de cele mai multe ori, antreprenori de succes;
  • O modalitate de obținere a finanțării pentru un start-up întâlnită foarte des și în România este cea de crowdfunding. Metoda se bazează pe o participare masivă a numeroși investitori ce contribuie cu sume mici pentru deschiderea unui startup, în schimbul unor avantaje ulterioare sau o fac din bunăvoință personală. Soluția poate fi accesată prin folosirea platformelor online specializate, care au fost special organizate tocmai pentru a facilita interacțiunea între antreprenori și investitori;
  • Fondurile de tip venture capital sunt sume puse la dispoziția creatorilor de startup-uri de către instituții financiare specializate în schimbul unei părți din acțiunile viitoarei firme;
  • Incubatoarele de afaceri sunt centre organizate de autoritățile statului român sau de investitori privați care oferă spațiu și alte elemente benefice (consiliere, surse de finanțare etc.) fondatorilor de start-up-uri ce au o idee genială și vor să o transforme într-o activitate lucrativă. 

2.2. Avantajele și dezavantajele organizării unui start-up HoReCa

  • Industria HoReCa este o zonă vibrantă a sistemului economic, fiind caracterizată de prezența diferitelor tipuri de afaceri, de la cele mici, familiale, până la cele multinaționale. Lansarea unui start-up în domeniu este o activitate îndrăzneață și captivantă, posibilitățile fiind nenumărate (food truck-uri inedite, cafenele primitoare, restaurante de tip fine dining).
  • Șansele de succes sunt majore, însă provocările apar tot timpul, fiind obligatoriu de luat în considerare pentru stabilirea unor strategii corecte în vederea transformării unui vis în realitate. Printre avantajele deschiderii unui start-up în HoReCa se numără:
  • Acest domeniu este caracterizat de o cerere constantă de servicii de cazare, alimentație, evenimente. În acest mod se poate beneficia de numeroasele oportunități de creștere și profitabilitate, piața fiind încă deschisă în special dacă este vorba despre introducerea unor concepte noi și atractive clienților tot mai interesați de servicii unice și de calitate superioară;
  • Industria ospitalității este una în care creativitatea și inovația merg mână în mână cu construirea unei afaceri profitabile. Introducerea unor elemente unice pe piață contribuie la atragerea unor clienți loiali, care vor continua să viziteze unitatea pentru a se bucura de o experiență deosebită. Momentele culinare unice și memorabile oferă avantaje competiționale și posibilitatea de dezvoltare profitabilă a afacerii;
  • Industria HoReCa este caracterizată de flexibilitate și diversitate, existând o masă de clienți potențiali. Milioanele de posibili cumpărători vor căuta întotdeauna elementele noi, antreprenorii având posibilitatea să introducă propria lor viziune, care să răspundă nevoilor pieței;
  • Start-up-urile din domeniul HoReCa se bazează pe o interacțiune umană strânsă între antreprenori și clienți. Persoanele care doresc să-și desfășoare activitatea satisfăcător, nu doar din punct de vedere economic, ci și ca relații interpersonale și sociale, pot alege să înființeze o astfel de firmă. 

Succesul start-up-urilor nu este unul garantat. Dimpotrivă, majoritatea firmelor de acest fel se închid la o perioadă scurtă după înființare. Antreprenorii ce vor să dezvolte afaceri în domeniul HoReCa trebuie să țină cont și de riscurile existente pentru a se decide informat în acest sens:

  • Domeniul HoReCa este unul foarte competitiv, existând numeroși actori care activează aici. De la mici investitori și până la mari lanțuri de restaurante, afacerile de acest gen pot face dificilă intrarea pe piața aceasta activă;
  • Riscurile de eșec în industria ospitalității sunt majore, deoarece este posibilă apariția fluctuațiilor pieței și a schimbărilor de preferință a consumatorilor. În acest fel o afacere de succes își poate închide rapid porțile dacă nu dovedește adaptabilitate și mobilitate;
  • Un element ce trebuie luat în considerare este și cel al costurilor inițiale ridicate pentru lansarea unui start-up. Sumele necesare pentru obținerea spațiului, a mobilierului și echipamentelor de bucătărie sunt destul de mari, însă există posibilitatea folosirii unor surse de finanțare variate, ce pot ajuta la depășirea situației problematice;
  • Industria HoReCa este una în care forța de muncă de calitate este greu de găsit. Mai mult de atât, managementul unei echipe mari și diverse este provocator, antreprenorii trebuind să fie atenți și la această situație pentru a nu se trezi în împrejurări dificile, în care nu găsesc lucrători pentru posturile existente.

3. Idei de top pentru startup-uri în domeniul HoReCa

ce inseamna start up, ce e start up, stratup horeca

Imagine de Daniel Norris pe Unsplash.com

Dezvoltarea economiei din România a dus și la modificarea obișnuințelor de consum, tot mai multe persoane preferând să mănânce și să bea în oraș, petrecând momente memorabile alături de cei dragi. Acest stil de viață oferă posibilitatea dezvoltării unor afaceri de succes în domeniul ospitalității, oportunitățile fiind numeroase pentru antreprenorii curajoși și pasionați, ce doresc să introducă elemente de inovație și creativitate. 

Redefinirea standardelor ospitalității este posibilă, deoarece clienții din România sunt din ce în ce mai pretențioși și nu se mai mulțumesc cu servicii de calitate îndoielnică sau cu gusturile banale. Specialiștii în domeniu oferă câteva sfaturi utile, pe care persoanele care vor să deschidă un start-up le pot lua în considerare, atât în ceea ce privește ideile ce au șanse maxime de succes, cât și în ce privește organizarea propriu-zisă a lor. Printre conceptele inovative care sunt văzute ca afaceri de succes se numără și cele prezentate mai jos. 

Restaurantele tematice sunt cele inspirate din culturi străine sau din perioade istorice trecute. Potențialul de atragere și de fidelizare a clienților este major, deoarece aceștia caută experiențe unice, ce nu pot fi întâlnite în restaurantele clasice. Organizarea unui start-up de acest tip trebuie să pornească de la dotarea lui cu echipamente profesionale pentru bar și pentru bucătărie caldă (friteuze profesionale, tigăi multifuncționale, cratițe profesionale, oale inox pentru HoReCa, cuptoare profesionale, cuțite profesionale, mașini profesionale de spălat vase, echipamente pentru menținerea la cald) și cu angajarea unui personal calificat, dispus să facă eforturi substanțiale în vederea obținerii succesului tuturor părților implicate. 

O altă afacere de succes este cea a food truck-urilor de tip gourmet care se prezintă sub forma unor mașini amenajate în așa fel încât să se prezinte ca bucătării mobile, unde se prepară alimente de calitate superioară. Bucătăriile trebuie să aibă echipamente profesionale de fast-food, precum și un meniu bazat pe alimente mai puțin întâlnite în restaurantele clasice. 

O idee de top pentru un start-up în domeniul HoReCa este cea a unei măcelării și carmangerii ce oferă servicii unice, precum accentul pus pe produse locale și sustenabile, integrarea măcelăriei cu un restaurant, servicii de tăiere personalizată și de procesare a cărnii, livrarea la domiciliul clienților a produselor firmei. Organizarea acestei activități și succesul său pot fi atinse prin folosirea echipamentelor pentru măcelărie și carmangerie și a unor articole de ambalare și vidare profesionale premium, care să garanteze calitatea desăvârșită a produselor. 

 

În concluzie, organizarea unui start-up în domeniul HoReCa este o metodă ideală de transformare a pasiunii pentru gust și savoare dintr-o idee genială într-o afacere de succes, cu șanse de dezvoltare și profitabilitate. 

Produse recomandate

Masini Gheata Masina cuburi gheata 50 kg - Lancom.ro

Masina cuburi gheata 50 kg

Cod produs: ZB-50

659.00 €

PRP: 856.70 €
Fara TVA

Blendere Blender profesional Omniblend 2 lt JTC - Lancom.ro Blendere Blender profesional Omniblend 2 lt JTC - Lancom.ro

Blender profesional Omniblend 2 lt JTC

Cod produs: TM-800

241.60 €

PRP: 314.08 €
Fara TVA

Storcatoare Storcator portocale | citrice profesional cu robinet - Lancom.ro Storcatoare Storcator portocale | citrice profesional cu robinet - Lancom.ro

Storcator portocale | citrice profesional cu robinet

Cod produs: WDF-OJ250

1455.00 €

PRP: 1891.50 €
Fara TVA

Echipamente frigorifice pentru bar Vitrina frigorifica profesionala cu 2 usi glisante - Lancom.ro Echipamente frigorifice pentru bar Vitrina frigorifica profesionala cu 2 usi glisante - Lancom.ro

Vitrina frigorifica profesionala cu 2 usi glisante

Cod produs: DB200S/R600

637.00 €

PRP: 828.10 €
Fara TVA

Mentinere Calda Aparat mentinere la cald - Lancom.ro

Aparat mentinere la cald

Cod produs: YC-002

269.00 €

PRP: 349.70 €
Fara TVA

Plite cu inductie profesionale PLITA CU INDUCTIE PROFESIONALA - Lancom.ro Plite cu inductie profesionale PLITA CU INDUCTIE PROFESIONALA - Lancom.ro

PLITA CU INDUCTIE PROFESIONALA

Cod produs: AM-CD108

159.00 €

PRP: 206.70 €
Fara TVA

Masini profesionale de spalat vase si pahare Masina profesionala de spalat vesela cu capota - Ozti - Lancom.ro 16%

Masina profesionala de spalat vesela cu capota - Ozti

Cod produs: 071M.00100.BB

2284.68 € 1896.50 €

PRP: 2465.45 €
Fara TVA

Rotisoare Rotisor electric fast food orizontal 12-16 pui - Lancom.ro Rotisoare Rotisor electric fast food orizontal 12-16 pui - Lancom.ro

Rotisor electric fast food orizontal 12-16 pui

Cod produs: HEJ-268

739.20 €

PRP: 960.96 €
Fara TVA

Kebab - Shaorma Aparat kebab | Shaorma pe gaz - 3 arzatoare si motor sus - Lancom.ro

Aparat kebab | Shaorma pe gaz - 3 arzatoare si motor sus

Cod produs: EMP.DN.220

520.00 €

PRP: 676.00 €
Fara TVA

Grill-uri | Gratare de banc Grill |  Gratar profesional neted si striat, 6KW-electric - Lancom.ro

Grill | Gratar profesional neted si striat, 6KW-electric

Cod produs: WG750-2

381.26 €

PRP: 495.64 €
Fara TVA

Masini de tocat carne MASINA TOCAT CARNE ELECTRICA PROFESIONALA N.32 - 320 KG/H - Lancom.ro Masini de tocat carne MASINA TOCAT CARNE ELECTRICA PROFESIONALA N.32 - 320 KG/H - Lancom.ro

MASINA TOCAT CARNE ELECTRICA PROFESIONALA N.32 - 320 KG/H

Cod produs: TK-32

716.00 €

PRP: 930.80 €
Fara TVA

Sprituri carnati Aparat | Masina umplut carnati electrica verticala, 10L - Lancom.ro Sprituri carnati Aparat | Masina umplut carnati electrica verticala, 10L - Lancom.ro

Aparat | Masina umplut carnati electrica verticala, 10L

Cod produs: EVS-10L

459.00 €

PRP: 596.70 €
Fara TVA

Aparate de vidat alimente Aparat | Masina de vidat automata Grandispensa Professional 35 cm - Lancom.ro 25%

Aparat | Masina de vidat automata Grandispensa Professional 35 cm

Cod produs: PFE-0001

412.00 € 308.00 €

PRP: 400.40 €
Fara TVA