Avizele necesare pentru o firmă de catering - informații utile pentru organizarea unei afaceri profitabile

Afacerile de tip catering au devenit în ultimii ani prezențe constante în lumea afacerilor din țara noastra. Un astfel de business își desfășoară activitatea prin furnizarea de mâncare și băuturi pentru diferite evenimente, cum ar fi petrecerile de nuntă sau de botez, întâlnirile corporatiste, petreceri private sau alte tipuri de evenimente sociale. Numărul mare de astfel de evenimente și relativa simplitate a demersului de înființare și organizare a unei astfel de afaceri fac ca acest tip de activitate economică să fie preferat de tot mai mulți antreprenori.

Cererea pentru servicii de catering este într-o continuă creștere, element ce se va păstra și în viitor, iar șansele de succes sunt destul de mari, investiția inițială putând fi amortizată într-o perioadă scurtă de timp, în cazul în care se respectă sfaturile specialiștilor în domeniu cu privire la înființarea firmei, la organizarea acesteia și la dotarea ei cu echipamente și utilaje profesionale, de calitate superioare, ce oferă întotdeauna rezultatele așteptate.

În articolul de mai jos pot fi găsite informații utile pentru antreprenorii cărora le trece prin gând afirmația vreau să deschid o firmă de catering, precum și întrebările cum să îți faci și ce îți trebuie pentru o firmă de catering.  Astfel, aceștia pot descoperi ce este o firmă de catering, ce servicii oferă clienților și care este procedura recomandată pentru obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare pentru pornirea activității propriu-zise. În plus, se va putea consulta o listă detaliată a utilajelor și echipamentelor necesare, precum și sfaturi utile din partea specialiștilor pentru organizarea unei afaceri profitabile.

1. Actele și documentele necesare pentru înființarea unei firme de catering

avize necesare firma catering, infiintare firma catering

Activitatea unei firme de catering se desfășoară în domeniul alimentației publice, ceea ce face necesară trecerea printr-un demers birocratic precis, ce garantează calitatea desăvârșită a serviciilor în vederea eliminării posibilității de apariție a unor evenimente nedorite, cum ar fi infecțiile toxico-alimentare provocate de consumul unor alimente și băuturi contaminate. Obținerea avizelor și autorizațiilor atestă îndeplinirea condițiilor de înființare a firmei de catering cerute și permite desfășurarea în legalitate a activității ceea ce elimină șansele primirii unor amenzi usturătoare. Așadar, antreprenorii care se întreabă cum deschid o firmă de catering, informațiile următoare sunt foarte valoroase.

1.1. Ce înseamnă o firmă de catering și care sunt serviciile oferite

Firmele de catering sunt acele activități economice ce se ocupă cu prepararea, prezentarea și servirea unor preparate alimentare diverse, de obicei de calitate superioară pentru consumul privat sau pentru cel public. Servirea se face la domiciliul clientului sau în oricare alt loc și moment ales de acesta (la locul de munca, la petreceri și evenimente diverse, în școli sau spitale etc.). De obicei firma de catering oferă și servicii complementare, cum ar fi punerea la dispoziție a personalului specializat în servire, a mobilierului și a veselei necesare, debarasarea și curățenia necesară după încheierea evenimentului.

Firmele de catering oferă o varietate de servicii destinate diverșilor clienți, persoane fizice sau juridice, firmelor private sau instituțiilor publice. Printre cele mai des întâlnite astfel de servicii se numără:

  • Cateringul pentru evenimente este una din variantele cel mai des oferite de firmele specializate în acest domeniu. Activitatea se referă la prepararea și servirea alimentelor și băuturilor pentru un număr variabil de invitați, de la o simplă aniversare familială până la o petrecere cu sute de persoane. În cadrul unor astfel de evenimente masa poate fi servită în mai multe variante cum ar fi platoul individual, bufetul suedez clasic (alimentele sunt plasate pe mese, fiecare invitat servind ceea ce dorește), servirea de tip rusesc (chelnerii merg printre invitați cu platouri pe tot parcursul petrecerii), serviciul de tip francez (pentru mese extrem de elegante) sau cel de tip cocktail party (accentul se pune mai mult pe băuturi decât pe mâncare);
  • Cateringul de livrare este acel tip de activitate ce se concretizează prin prepararea și servirea mesei destinate angajaților în timpul pauzei de masă zilnice. De obicei meniul este fix și este servit în recipiente de unică folosință;
  • Cateringul industrial este cel destinat preparării și servirii alimentelor în cantități apreciabile pentru clienți diverși, precum instituții publice (școli, spitale, azile de bătrâni, unități militare, închisori) sau private (cantine ale unor fabrici cu sute sau mii de angajați);
  • Cateringul mobil este varianta superioară a tonetelor de tip fast-food, deosebindu-se de acestea prin calitatea ridicată a alimentelor servite și prin diversitatea acestora.

1.2. Planul de afaceri al unei firme de catering

plan de afaceri firma de catering, proiect firma catering

Antreprenorii care vor sa deschidă o firmă de catering trebuie să înceapă cu realizarea unui plan de afaceri solid și detaliat pentru a avea la dispoziție un document cu rol de ghid în organizarea corespunzătoare a afacerii. În acest sens se poate apela la o firmă de consultanță în afaceri a căror angajați știu cum să facă un bun proiect pentru o firmă de catering și ce le trebuie pentru obținerea succesului unui astfel de business.

Un plan de afaceri bine făcut îndeplinește mai multe roluri esențiale, utile în etapa de organizare a firmei, dar și ulterior, în timpul practicării activității. Pentru atingerea acestor scopuri, un document de acest tip trebuie să cuprindă următoarele părți:

  • sumarul executiv ce prezintă pe scurt afacerea în ceea ce privește serviciile oferite, scopurile și obiectivele urmărite, precum și informații generale despre piață și concurență;
  • descrierea afacerii cuprinde informații detaliate despre tipurile de catering ce vor fi oferite clienților, tipul de structură legală aleasă pentru constituirea firmei și locația acesteia;
  • analiza pieței surprinde nivelul și tipul concurenței, descrierea pieței țintă și oportunități ale acesteia;
  • planul de marketing prezintă modalitățile de promovare ale serviciilor oferite;
  • planul financiar surprinde sursele de finanțare, volumul necesar al acestora și modalitatea în care vor fi utilizate resursele financiare;
  • planul de operare prezintă modalitatea concretă de desfășurare a activității;
  • planul de extindere legat de modalitate de dezvoltare ulterioară a afacerii.

Întreprinzătorii trebuie să se asigure că acest plan de afaceri este realist, bine documentat și adaptat la condițiile pieței pentru a putea profita din plin de avantajele deținerii unui astfel de instrument.

1.3. Avizele și autorizațiile necesare pentru deschiderea unei firme de catering

Organizarea unei firme de catering trebuie să înceapă cu înființarea unui business ce are o formă juridică potrivită cu activitatea ce va fi desfășurată. Dintre variantele disponibile, specialiștii recomandă soluția SRL-ului, deoarece este facil de înființat, presupune costuri minime și oferă avantaje diverse antreprenorilor, mai ales dacă aceștia se află la început de drum în lumea afacerilor. Demersul poate fi executat prin efort propriu, însă mai facilă este apelarea la firme specializate, soluție ce garantează rapiditate și eficiență.

După constituirea firmei este necesară obținerea unor avize și autorizații ce permit practicarea activității de catering. În acest sens pot exista două împrejurări diferite. Pentru unitățile de catering de dimensiuni reduse ce funcționează în spații mai mici de 200 de metri pătrați este suficientă obținerea unui Document de Înregistrare Sanitar-veterinară și a unei autorizații de funcționare de la primărie. Pentru unitățile de dimensiuni mai mari este obligatorie obținerea unei Autorizații Sanitar - Veterinare, precum și avize de la Direcția de Sănătate Publică și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, la care se adaugă autorizația de funcționare de la primărie.

2. Organizarea unei firme de catering

vreau sa deschid o firma de catering, ce inseamna firma de catering

 

După parcurgerea etapelor premergătoare, de înființare a firmei și de obținere a avizelor și autorizațiilor necesare, se poate trece imediat la etapa de organizare efectivă a activității. În acest sens va fi ales un spațiu potrivit și se va face o dotare corespunzătoare cu echipamentele și utilajele necesare. 

2.1. Alegerea unui spațiu potrivit pentru o firmă de catering

O condiție ce trebuie să fie îndeplinită pentru obținerea succesului este alegerea unui spațiu potrivit ce îndeplinește condiții legate de dimensiuni, poziționare geografică, acces la utilități și posibilitatea compartimentării în așa fel încât să permită obținerea unor incinte potrivite pentru toate etapele activității de catering. Pentru a se atinge aceste cerințe se vor avea în vedere următoarele elemente:

  • Spațiul trebuie să fie poziționat cât mai aproape de locația viitorilor clienți. În acest fel costurile legate de transportul produselor vor fi minime, iar cheltuielile vor fi ținute sub control; 
  • În privința dimensiunilor, acestea trebuie să fie în concordanță cu volumul de muncă ce va fi executat. Pentru firmele de dimensiuni mici este suficientă prezența unui spațiu de 200 de metri pătrați. Dacă se dorește oferirea de servicii pentru evenimente la care participă sute de clienți, dimensiunile trebuie sa fie apreciabile pentru a permite organizarea bucătăriei, a spațiilor de depozitare și a zonelor administrative;
  • Spațiul trebuie să fie ușor accesibil, chiar și pentru mașini de dimensiuni mari, în vederea aprovizionării cu materii prime și alte obiecte voluminoase;
  • Spațiul trebuie să fie completat de o parcare suficient de mare pentru a permite staționarea vehiculelor necesare pentru transportarea alimentelor către evenimente.

2.2.Utilajele și echipamentele necesare pentru deschiderea unei firme de catering

În ceea ce privește dotarea firmei de catering cu utilaje și echipamente, acestea trebuie să fie cele obișnuite în dotarea unei bucătării de restaurant, la care se adaugă unele speciale, destinate transportului alimentelor și băuturilor în condiții ideale până la locul unde vor fi servite. Pentru amenajarea unei bucătării de restaurant eficiente, care să reușească să facă față celor mai pretențioase gusturi se va avea în vedere achiziționarea unor echipamente necesare pentru catering de calitate superioară, de tip profesional, evitându-se utilajele la mâna a doua sau cele destinate utilizării casnice.

Printre utilajele și echipamentele ce nu trebuie să lipsească se numără cele destinate bucătăriilor calde (mașini de gătit, grill-uri și grătare, rotisoare, tigăi basculante, cuptoare și friteuze profesionale  etc.), precum și alte modele speciale, cum ar fi mașinile de fiert paste sau aparatele de gătit sous vide pentru preparate pretențioase. De asemenea, utile sunt și piesele de mobilier din inox rezistente și ușor de întreținut, mașinile profesionale de spălat vase și echipamentele pentru menținerea la cald a alimentelor.

O atenție deosebită trebuie să fie acordată dotării cu vase de calitate superioară de tipul tigăilor multifuncționale, a cratițelor profesionale, a oalelor și semioalelor din inox, precum și a prezenței cuțitelor profesionale de diverse tipuri (pentru carne, legume, brânzeturi, multifuncționale etc.).

3. Sfaturi utile pentru organizarea unei firme profitabile de catering

utilaje necesare catering

Obținerea profitului după organizarea unei firme de catering este un element ce poate fi atins după o perioadă acceptabilă, amortizarea investiției putând fi făcută în aproximativ 12 - 18 luni. Pentru a se ajunge la un astfel de rezultat este utilă respectarea sfaturilor specialiștilor și a altor persoane ce au experiență în domeniu:

  • Elementul cel mai important, cel ce atrage și permite păstrarea clienților, este calitatea desăvârșită a alimentelor servite și diversitatea acestora. Pentru a se putea oferi servicii superioare este necesară utilizarea materiei prime de caliate și a unor utilaje și echipamente profesionale;
  • Un element atractiv este oferirea unor servicii specializate pe anumite nișe. Astfel se pot organiza evenimente destinate persoanelor vegane, celor ce preferă o anumită gastronomie etnică sau celor sensibile la prezența unor alergeni;
  • Personalul angajat, fie la bucătărie, fie cel ce servește, trebuie să fie experimentat, sa aibă o bună etică a muncii și să aibă înalte standarde de igienă și siguranță alimentară;
  • Un element care permite ținerea costurilor sub control este buna manageriere a stocurilor. Printr-un astfel de demers se va obține siguranța existenței tuturor ingredientelor necesare și, în același timp, se va evita risipa prin depășirea termenului de valabilitate a unor produse diverse;
  • Îmbunătățirea afacerii este posibilă doar prin luarea în considerare a opiniilor și cererilor clienților. În acest mod se pot identifica cu ușurință punctele tari și cele slabe ale afacerii și se vor putea aplica cu precizie acele strategii ce permit construirea unei afaceri solide.

 

În concluzie, organizarea unei afaceri de catering este o bună oportunitate de construire a unei afaceri profitabile cu condiția respectării tuturor normelor de siguranță alimentară, a regulilor generale economice și a utilizării unor echipamente și utilaje profesionale, de calitate superioară.

 

Surse foto: unsplash.com