Plite cu inducție sau Cum poți avea căldură fără foc?

Nu este magie, este știință. Mai exact, știința inducției, unde câmpurile electrice puternice pot genera căldură. Plitele de gătit cu inducție folosesc acest lucru pentru a încălzi alimentele fără flăcără sau căldură directă, gătind mai eficient decât verii lor pe gaz sau electric. Această lipsă de căldură directă le face și mai sigure: poți pune chiar hârtie între o plita cu inducție și o tigaie și  aceasta nu se va aprinde.

Plitele cu inducție sunt, de asemenea, mult mai eficiente decât alte metode de gătit. Deoarece căldura este generată în interiorul bazei cratiței, acestea folosesc mai puțină energie electrică decât plitele electrice convenționale și pot încălzi alimentele mult mai repede. De asemenea, sunt mult mai ușor de curățat, deoarece suprafața plană din microcristal nu are goluri sau grătare pentru a colecta alimente vărsate, iar alimentele nu se ard pe suprafață. Dacă vărsați ceva, este suficienta o glisare rapidă cu o cârpă umedă.

Masinile de gatit cu inductie sunt, de asemenea, mult mai rapid de controlat și mai precise, deoarece căldura este generată în interiorul vaselor de gătit și, prin urmare, reacționează mai repede când rotiți butonul în sus sau în jos.

plite cu inductie

Daca am tot enumerat atatea motive pentru care masinile de gatit sunt perfecte pentru orice bucatarie, de ce nu sunt mai populare? Principala ,,problemă” este a vaselor de gătit pe care le puteti utliza pe aceste plite cu inductie. Din cauza modului în care funcționează, multe tipuri de tigăi pur și simplu nu se încălzesc pe plitele cu inducție. Dacă ai tigăi cu fund de cupru sau aluminiu, acestea nu se încing când le pui pe o plită cu inducție.

Călcâiul lui Ahile al acestui proces de gatit este că funcționează doar cu tigăi din anumite materiale care au proprietăți specifice. Pentru a fi încălzite de câmpul magnetic, vasele de gătit trebuie să fie realizate dintr-un material feromagnetic, cum ar fi oțel inoxidabil sau fier.

Materialele neferoase, cum ar fi zincul și majoritatea nemetalelor, nu sunt afectate de câmpurile magnetice aproape la fel de mult ca cele feroase: câmpul magnetic creează doar curenți turbionari foarte mici, care nu sunt suficienți pentru a produce încălzirea.

Acest lucru înseamnă că există o modalitate ușoară de a verifica dacă tigăile tale vor funcționa cu o plită cu inducție. Dacă le atingi cu un magnet și se lipește de fundul cratiței, pot fi folosite pe o plită cu inducție. Dacă magnetul nu se lipește, nu vor funcționa cu inducție. Mulți producători de tigăi introduc acum un semn special pe tigaie care arată că sunt potrivite pentru utilizare pe o plită cu inducție.

tigai pentru plite cu inductie

Lancom are pentru tine vase de gatit  special destinate masinilor de gatit cu inductie. Alege calitatea, alege Lancom!